Vynikající kynuté rohlíčky plněné tvarohem + postup ( velice snadné a rychlé, zvládne každý i začátečník! )
Potřebné ingredience
Suroviny na celou dávku: (tj. 64 ks) 1kg polohrubé mouky, 1/2 l teplého mléka, 1 sušené droždí, 1/2 Hery (rozpuštěné), 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru krupice, špetka soli. Pozn.: Místo sušeného droždí a prášku do pečiva můžeme použít 1 kostku droždí (42g). Dnes jsem dělala z něj a rohlíčky jsou vynikající!!! Poloviční dávka: (tj. asi 32 ks) 500 g polohrubé mouky, 250 ml teplého mléka, půlka sušeného droždí, 1/4 Hery - rozpuštěné, 1/2 prášku do pečiva, 2 lžíce cukru krupice, špetka soli. Anebo půl kostky droždí (tj. 21g) místo sušeného droždí a prdopeče.
Postup přípravy
Mezitím si proseju do větší mísy mouku, do ní zamíchám zbytek cukru a špetku soli. V kastrůlku si opatrně rozpustíme Heru a necháme malinko schládnout.
Když vzejde kvásek, přiliju ho do směsi mouky, cukru a soli a zamíchám. Poté přidám mírně vychladlou Heru a vše si propracuji do hmoty, která jakž takž drží pohromadě.
Odložím vařečku a vyklopím těsto na vál či linku a dál už propracuji rukama. Musím říct, že to jde velice snadno, bála jsem se, že se u toho víc nadřu, ale jde to jak po másle. Po chvilince máme krásně spojené těstíčko, které vložíme zpátky do mísy a přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinku (klidně i déle, nic se neděje, když pozapomeneme) kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme buď na 8 či na 4 bochánky - podle toho, zda jsme začali pracovat z celé či z poloviční dávky. Každý ten bochánek trochu propracujeme a poté rozválíme dokulata opět na 8 dílů, jako když se krájí dort, viz foto.
Zvolenou náplň položíme na širší stranu a srolujeme do rohlíčku, jak to vidíte dole na fotkách.
Ten růžek potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se rohlíček nerozlepil.
Plníme tvarohovou náplní (tvaroh, vejce, cukr dle chuti, vanilkový cukr, případně u vaničkového tvarohu můžeme přidat půlku vanilkového pudinku či lžíci solamylu, aby tvaroh z rohlíčků nevytékal), džemem, povidly či nutellou, apod. - dle chuti.
Rohlíčky poklademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180° dozlatova.
Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Dobrou chuť!
Včera jsem je dělala poprvé a než se mi dopekl 2. plech, z toho 1. zbyly už jen 2 rohlíčky! ,-)
Rohlíčky jsou vynikající, chuťově nejlepší hned po upečení, dokud jsou ještě teplé. Pokud nám zbydou, po vychladnutí je doporučuju dát do uzaviratelné nádoby, aby neokoraly. Pokud chcete, mrkněte ke mně na stránky, možná tam najdete něco dalšího na zub nebo jinou inspiraci. Mám tam pár fotopostupů. ,-) http://bykjaja.webgarden.name/ Hezkou sobotu všem. :-)
TÍMTO CHCI PODĚKOVAT SVÉ SESTŘE KATUŠCE, OD KTERÉ MÁM RECEPT NA TUTO DOBROTU!
Kvásek
před vzejitím. Po vzejití jsem zapomněla vyfotit. ,-)
Mouka+cukr+sůl.
Tvarohová náplň.
Vše spolu promícháme...
Vyklopíme, můžeme i trochu podsypat moukou, ale těsto je bezvadné a není to ani třeba, těsto se vůbec nelepí.
Těstíčko krásně hladké.
Dáme zpět do mísy...
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.
Po hodince kynutí mi nabylo 2x tolik. Toto bylo z poloviční dávky. Pekla jsem totiž nejdříve z poloviční dávky, chtěla jsem si je zkusit, zda se mi podaří, ale protože se po nich jen zaprášilo, udělala jsem ještě další dávku...hihihi.,-)
Vyválené těsto a rozkrojené na 8 dílků. Na širší stranu dáme tvaroh a rolujeme směrem ke středu.
Rolujeme do rohlíčku, přičemž ten růžek potřeme vajíčkem, aby se při pečení rohlíček nerozlepil.
Na plechu před vložením do trouby a upečením.
Po upečení. Z odkrojků jsem udělala šáteček. Měla jsem místo 64 ks ještě o 2 víc z odkrojků, když jsem zarovnávala rozválené těsto do úhledného kruhu, takže 66 ks! ,-)
Již upečená 2. várka. Všechny se mi na talíř nevešly, zbytek rohlíčků jsem opět ani nestihla nandat na další talíř a už byl plech prázdný! :-)))
Jsou vážně NADÝCHANÉ A VYNIKAJÍCÍ! DOBROU CHUŤ
A další dobrá zpráva! Po spočítání nákladů za suroviny mi vyšel 1 rohlíček na necelých 0,70 haléřů! ,-) + tedy spotřeba elektřiny během pečení. :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé